Így védd az email címedet az Internet veszélyeitől – 2. a jó jelszó

Íme tehát az előző blog folytatása: mi szükséges még a biztonságos email cím használathoz?

A jó jelszó (freeimages / linux-login-158376-m)

A jó jelszó (freeimages / linux-login-158376-m)

2. Legyen nagyon erős jelszavad! Ez legalább 8 karakter hosszú, legyen benne kisbetű, nagybetű, szám, és ha megengedi a leveleződ, egyéb különleges karakter is (kötőjel, alávonás, zárójel, dollárjel, kettős kereszt és hasonlók).

Magyarázat: most biztos nagyon csúnyán nézel rám, de ez fontos. Az előbb már írtam, hogy ha eddig nem voltál elég tájékozott, és a spam robotok begyűjtötték az email címedet, lehet, hogy megpróbálnak belépni a levelező fiókodba. És először mindig azt feltételezve próbálkoznak, hogy sokan sajnos gyenge jelszavakat használnak. 🙁

Mik a gyenge jelszavak? 1234, 123456, 654321, jelszo, password, login, illetve a neved (pláne, ha benne van az email címedben), a teljes születési dátumod, bármi olyan infó, amit könnyű kitalálni, vagy ami pl. fent van a közösségi oldalon, amit megszerezhetnek. Ilyeneket inkább ne használj, ha nem akarsz magadnak kellemetlen meglepetést. 🙁

Mielőtt még megijednél, hogy nem tudsz erős jelszót kitalálni, nyugalom, gondolkodtam rajta, hogy mi lehet erős, és számodra könnyen megjegyezhető, illetve kikövetkeztethető jelszó, és vannak ötleteim. 😉

Először is, szerintem a legjobb a két elemből álló jelszó: legyen egy állandó része és egy változó része.

A jelszó állandó része:

  • Lehet olyan kód, lehetőleg összekevert karakterekkel, amit fejből is tudhatsz, de nem szerepel nyilvánosan sehol: a születési dátumod egy kis része, a személyi igazolvány számod betűi/számai, a lakcímkártyád betűi/számai, a TAJ számod számai, az adóazonosítód számai, az útlevélszámod betűi/számai, az autód rendszámának/alvázszámának/forgalmi engedélyének betűi/számai, és így tovább. Arra itt is figyelj oda, hogy ezekből ne az egészet használd fel, hanem csak néhány elemet, és majd tegyél hozzá valami pluszt.
  • A plusz lehet olyan betűsorozat, amihez kötődsz: a szüleid nevének (kezdő)betűi, a gyerekeid nevének (kezdő)betűi, az unokáid nevének (kezdő)betűi, az állataid nevének (kezdő)betűi, vagy más hasonló dolog, illetve ezek kombinációi (figyelem, az angol ABC karaktereivel, ékezet nélkül!).

Hogy életszerű példát is mondjak: ha pl. 23-án születtem, az autóm rendszáma EGH-934, az anyukámat Piroskának, az apukámat Jenőnek, a gyerkőcömet Ubulnak hívják, akkor a jelszavam állandó része lehet ez: “PJU23hge“. Csak a fantáziád szab határt neki, hogy mit teszel bele és hogyan variálod a betűket.

A jelszó változó része:

Lehet az éppen meglátogatott weboldal domain nevének első/utolsó/x-edik (kettő, három) betűje/száma (karaktere). Pl. ha az emailem a Freemail, akkor a jelszó változó része lehet “FL“.

Tehát ilyenkor a megalkotott jelszó: PJU23hgeFL. Minden kritériumnak megfelel, és talán még meg is tudod jegyezni. 😉

Még fontos intelmek

Papír jelszótároló (freeimages / my-address-book-icon-1419193-m)

Papír jelszótároló (freeimages / my-address-book-icon-1419193-m)

Most, hogy azt sem tudod, fiú vagy-e vagy lány, még egy kis segítség. Ha mégsem tudod megjegyezni a jelszót, akkor javaslom, hogy legyen egy kis betűrendes füzetkéd, ahová a jelszavaidat felírod, és biztos helyen tartod. A jelszavakat ne a számítógépen tárold, és ne is a telefonodban, pláne ne olyan fájlban, aminek a neve utal a tartalmára (password, jelszo, stb.) mert ott is hozzáférhet a sötét oldal. Ebből kifolyólag a jelszavakat a böngészőprogrammal (Internet Eplorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, …) is tilos megjegyeztetni (ha rákérdez, mindig a Nem-et nyomd meg!) mert a géped meghatározott helyen tárolja el őket a merevlemezen, és ha kémprogram kerül a gépedre, megtalálja és ellopja!

Az email címedénél is szigorúbb jelszavakat adj pl. az e-bankodnak, és azt is tartsd titkos helyen. Bár a bankok titkosított csatornán működnek, és általában nem teszik lehetővé, hogy a böngészőprogram eltárolja a jelszót, jobb kicsit paranoiásnak lenni, mint megijedni. Nem mindegy, hogy hozzáférnek-e a pénzedhez vagy sem. 😉

Van még ötleted, javaslatod a fentiekhez? Ha igen, szeretettel várom a hozzászólásokba. Köszönöm szépen!

Köszönöm szépen a védelmi tanítást Vidi Ritának is (www.viruskommando.hu)!