Reklámújságot, szórólapot nem kérek! Avagy mire jó a spamszűrő

Spamszűrő kéretlen levelek (emailek) ellen (freeimages / crammed-mailbox-139263-m)

Spamszűrő kéretlen levelek (emailek) ellen (freeimages / crammed-mailbox-139263-m)

Egyre több postaládán látom ezt a feliratot, hogy amivel az ott lakók igyekeznek elkerülni a postaládájuk “papír spamokkal“, azaz kéretlen marketing anyagokkal való teleszórását. Napjaink reklámözönét ismerve nem is csodálom, hogy védekeznek: nagyon könnyen elkeveredhetnek például fontos hivatalos levelek a sok harsogó színes zajban. Kicsit bánom, hogy ugyanezt a feliratot email címekre nem lehet kitenni, mert az email spamek veszélyesebbek a papír spamnél: a számítógépet tönkretevő vírusokat is tartalmazhatnak. Így az email szolgáltatók (gmail, freemail, citromail, stb.) kénytelenek szűrőket használni a kéretlen reklám emailek kidobására. Sajnos azonban a szűrők sem tökéletesek, átcsusszanhatnak veszélyes spam emailek rajtuk, és kidbohatnak fontos, ártalmatlan emaileket is. Ezért buzdítok mindenkit arra, hogy figyeljen oda: állítsa be a spamszűrőjét kézzel, ha (rendszeresen) vár valamilyen fontos emailt, például tőlünk (itt olvasható >>> a beállítás hogyanja).

És most beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi a teendőd akkor, ha 1. elveszett egy emailed, 2. kéretlen emailt kapsz, 3. Te akarsz szabályosan emailt küldeni embereknek (utóbbi különösen fontos akkor, ha honlapod van, és hírlevelet írsz)!

1. Ha nem érkezik meg Hozzád egy email, amit vársz:

(azon kívül, hogy beállítod a spam szűrőt), mielőtt jelzel a küldőjének, mindig nézd meg a SPAM mappádban, könnyen oda keveredhet, megspórolsz vele időt és fáradságot! Gmail postafiók esetén az emailok listája fölött, a Közösségi és a Promóciók füleken is meg kell nézni, lehet hogy a Gmail oda sorolta.

2. Ha furcsa emailt kapsz:

(főleg ha fenyegető / ijesztő hangnemű, továbbküldésre vagy vásárlásra buzdít)
Ismeretlentől: másold be az email legjellemzőbb mondatát a “hoax” szóval megtoldva a Gugliba. Ha a kereső kidob releváns találatot, nem szabad rákattintani a benne levő linkre, mert vírust tartalmazhat. Ehelyett jelöld ki, és nyomj a “SPAM” gombra. Ezzel megtanítod az email programodat, hogy az kéretlen email, a feladója spammel, és legközelebb már eleve spamként fogja kezelni.
Néhány “kedvenc” spam emailem tárgya, amiket okulás végett megosztok itt:

  • Spamszűrő beállítása (freeimages / no-spam-1055089-m)

    Spamszűrő beállítása (freeimages / no-spam-1055089-m)

    Erdeklodes ajandekutalvanyrol

  • gratulálok
  • A hosszan tartó erekció eléréséhez…
  • Gyenge a wifid? Bosszantó, de van megoldás
  • What a Drugstore Was Meant to Be, [itt van a név]
  • stb.

Ismerőstől: először gyanakodj arra, hogy feltörték az email fiókját és/vagy vírus került a gépére, amit az emaillel továbbít. Nem szabad az emailben levő linkre kattintani, törölni kell, és lehetőleg írni a feladónak, hogy vizsgálja meg a gépét, illetve védje meg jobban az email címét (erről itt és itt írtam).

3. Ha honlapod van és az Olvasóknak emailt szeretnél küldeni:

a szabályos kivitelezéséhez először be kell jelentkezni az Adatvédelmi Biztoshoz nyilvántartási számért (ez a bejelentkeztetés a “hírleveles” honlapszerkesztési csomagjainkban automatikusan jár a megrendelőnek, és külön is lehet kérni), amit a honlapodon például az Impresszumban fel kell tüntetni minden külön hírleveledhez. Utána lehet email címeket gyűjteni például hírlevélküldő programmal vagy papíron, teljes tájékoztatás mellett (engedélyt kell kérni a feliratkozótól, és írásban / szóban közölni kell vele, hogy ha megadja az email címét, miket fog tőled kapni). És minden email alján ott kell legyen az egy kattintásos leiratkozási lehetőség – ezt a hírlevélküldő programok biztosítják. Ha ezeket elmulasztod, büntetnek is!