Az ingyenes webhelyek buktatói: bizonytalanság, korlátozások

Már régóta készülök rá, hogy írjak arról: milyen buktatói vannak, ha valaki egy ingyenes webhelyen készít magának honlapot. Most érkezett el rá az idő, hogy megszülessen ez a blog. Ugyanis pár napja ismét kaptam egy jelzést egy segítő foglalkozású hölgytől, hogy az ilyen tárhelyre összeállított honlapja szőrén-szálán eltűnt. Amikor pedig meg akarta kérdezni mi történhetett, az erre szolgáló fórumot sem találta, az is megszűnt.

Mik azok az ingyenes webhelyek?

Az ingyenes webhelyek buktatói: bizonytalanság (freeimages / internet-1105358-m)

Az ingyenes webhelyek buktatói: bizonytalanság (freeimages / internet-1105358-m)

Olyan tárhelyek a Neten, ahol fizetés nélkül lehet egyszerűbb honlapokat készíteni, cserébe például egy regisztrációért, és lemondva bizonyos dolgokról. A lemondás viszont fontos tényezőkről történik, és sokszor olyan nagy, hogy nem javaslom senkinek, már indulásra sem, hogy ilyen webhelyet válasszon magának. Ugyan ezek a webhelyek különféle funkciókkal csalogatják a honlapkészítőket, hogy milyen jó lesz, ha ott regisztrálunk egy weboldalt, ugyanakkor rengeteg hátrányuk is van, főleg, ha hivatalos üzleti célra szeretnénk használni a honlapot.

Ingyenes webhelyek például:

 • atw.hu
 • shp.hu
 • hupont.hu
 • 5mp.eu
 • freewb.hu
 • eoldal.hu
 • gportal.hu
 • lapunk.hu
 • stb. olykor a Google sites is (de ez utóbbi nem annyira problémás).

Mik a hátrányaik (egy vásárolt tárhelyen levő WordPress honlaphoz képest)?

 • Mint már a bevezetőben említettem egy példát, igazából a webhely működtetője rendelkezik a honlap tartalma felett. Akkor törli, amikor ő akarja, akkor módosítja, amikor ő akarja, hiszen nincs közöttetek semmilyen komoly megállapodás, szerződés, mert nem fizettél érte. És ha nincs látogatottság, nincs frissítés, honlapgondozás, akkor bizony nagy eséllyel törölni is fogják, hiszen nem hoz nekik bevételt – a honlapokon található reklámokon keresztül. Tehát, ha komolyan szeretnél működni és tevékenykedni mint segítő-tanító-gyógyító-tanácsadó, sajnos nem engedhető meg, hogy ne Te legyél a honlapod ura. 🙁
 • Cégeknek, vállalkozásoknak nem használható. Az eoldal szabályzatában pl. kerek-perec benne is van, hogy az ingyenes csomag nem használható üzleti célra.
 • Ha valaki ilyen helyen nyit magának holnapot, akkor a honlapcímében mindig benne lesz az ingyenes webhely neve: például azenhonlapom.atw.hu. Ez pedig azt is jelenti, hogy webhely szerkesztője nem akar, nem tud a működésének a biztosítására pénzenergia forrást szánni, de legalábbis nem tud arról, hogy évente 5000 Ft körüli összegből saját domain neve és tárhelye lehetne…
 • És igen, ahogy néhány sorral feljebb már írtam, a honlapon idegen hirdetések futnak (hiszen az ilyen webhelyeknek is meg kell élniük valamiből, és ez a valami a hirdetés bevétel). Ez a hirdetés a Te ott regisztrált weblapodat komolytalanná és átláthatatlanná teheti. Például lehet, hogy egy jógaszolgáltatást reklámozó honlapon ott villog a fejlécben egy Viagra reklám. Neked tetszik? Nekem nem. És szerintem a látogatóknak sem fog. Persze lehet, hogy létezik “szexjóga” is, de… Ráadásul ezek a reklámok keresztbe tesznek a keresőoptimalizálásodnak is, a Google nem szereti őket.

  SEO, keresőoptimalizálás mennyire lehetséges? (freeimages / seo-1-1287370-m)

  SEO, keresőoptimalizálás mennyire lehetséges? (freeimages / seo-1-1287370-m)

 • Többnyire korlátozott a honlapon elérhető dizájnoknak, kinézetek száma, tehát erősen meg van szabva, hogy hogyan nézhet ki a weboldalad. A WordPressben ezeknek a száma több ezerre tehető.
 • Nem lehet a tartalmat jól rendszerezni: nem lehet rajta keresni, témákat megadni és aszerint is kilistázni a cikkeket. Pedig egy felhasználóbarát weboldalnál, ami a látogatóidat szolgálja, ez alapkövetelmény lenne.
 • Szerintem nem lehet normálisan keresőoptimalizálni sem. És biztos vagyok benne, hogy az internetes keresőprogramok (Google) sem szeretik ezeket az ingyenes tárhelyeket, mert olyan rejtett tartalmak vannak a kódjukban, amik miatt hátrasorolják őket a találati listán. Így ha ilyened van, nem fognak Rád találni a leendő ügyfelek. 🙁
 • stb. Ezek csak a legszembetűnőbb hátrányok voltak.

Ezért én egy jelzővel tudom jellemezni az ingyenesen használható webhelyeket: magáncélra még csak-csak, de valamirevaló üzleti célra komolytalan. Ha semmiképpen nem tudsz anyagiakat áldozni az indulásodra, inkább egy ingyenesen működtethető blogot készíts.

Természetesen, ha vannak más információid a témában, azt is szeretettel várom a hozzászólásokba. Köszönöm szépen!

És jusson eszedbe, Neked lehet komoly weboldalad baráti áron is! Nézd meg itt, hogy milyen ajánlataink vannak a számodra, katt a linkre:
http://www.egeszseghonlapok.hu/szolgaltatasok/

Köszönöm szépen a témával kapcsolatos információkat Talabos Viktóriának és D. Bikfalvi Móninak, sokat tanultam tőlük. 😉